KEBAB PO WARSZAWSKU

Warszawa czy Poznań? Zdania na temat tego, gdzie po raz pierwszy zaczęto sprzedawać w Polsce kebaby są podzielone. Jedni uważają za pionierów polsko-tureckie małżeństwo, które w Poznaniu otworzyło bar „Sułtan”. Bernadeta i Fedai Simisek już na początku lat 90 XX wieku sprzedawali tam donera, czyli tureckie danie zmodyfikowane pod smak niemiecki. Natomiast w Warszawie powstał pierwszy punkt założony przez Ahmeta Maho Kazkondu, który do Polski przyjechał prosto z Turcji i modyfikował recepturę pod upodobnia Polaków. Jak zrobić turecki kebab by smakował Polakom? 

Pierwszy lokal Ahmeda Maho Kazkondu powstał na Dworcu Centralnym, ale turecki kebab nie zdobył podniebień Warszawiaków i barek został zamknięty. Jego właściciel postanowił więc podpatrzeć kulinarne obyczaje Polaków – co i jak schodziło m.in. w budkach z wietnamskim jedzeniem, które w owym czasie pojawiały się w Warszawie, jak grzyby po deszczu i cieszyły się liczną klientelą. Wtedy zorientował się, że trzeba zmienić turecki przepis tak, by było dużo sosu i że w daniu musi pojawić się kapusta. 

To właśnie dlatego polska kapusta zastąpiła świeżą sałatę i pomidory. Ograniczono też liczbę dodatków. W Polsce wybieramy zwykle czy chcemy mięso z ryżem, frytkami czy chlebem, w klasycznej tureckiej wersji wszystkie te dodatki podawane są razem. Smacznego! 

 Agnieszka Kuś 

 24 lipca 2020 roku
Fot. Tomasz Chodorski
Copyright ©2020 Warszawa Express, All Rights Reserved.
Przygotowanie strony: Sławomir Chodorski
Liczba odwiedzin: 298790