Warszawskie Jadłodzielnie: Kampania „Nie marnuj jedzenia” trwa

Martyna Schadzke

Martyna Schadzke


W Warszawie rozpoczęła się kampania „Nie marnuj jedzenia – korzystaj z jadłodzielni”, która zachęca mieszkańców do dzielenia się nadwyżkami żywności. Inicjatywa ma na celu walczyć z marnowaniem jedzenia i dotrzeć do jak najszerszej grupy odbiorców. W ramach kampanii przypominane są zasady korzystania z jadłodzielni, a także kładzie się nacisk na codzienne wybory, które każdy z nas może podjąć w trosce o środowisko. Akcje promujące projekt odbywają się zarówno w mediach społecznościowych, jak i w przestrzeni publicznej.

W kampanii „Warszawskie Jadłodzielnie” podkreślono, jak ważne jest, aby każdy mieszkaniec mógł włączyć się w działania zmierzające do ograniczenia marnowania żywności. Jadłodzielnie to miejsca, gdzie można oddać jedzenie, którego nie zamierza się spożywać, lub wziąć jedzenie, które oczekuje na nowych właścicieli. Przy oddawaniu potraw należy pamiętać o ich właściwym pakowaniu i oznaczeniu, co zwiększa bezpieczeństwo korzystania z tych wspólnych przestrzeni.

W stolicy działa już 40 lodówek społecznych, a ich liczba ma wzrastać. Aktualne lokalizacje można znaleźć w specjalnej aplikacji oraz na stronie internetowej miasta. Kampania obejmuje również edukację mieszkańców na temat funkcjonowania jadłodzielni poprzez filmy informacyjne w komunikacji miejskiej oraz w mediach społecznościowych. Wspólna akcja, która odbyła się 29 września w związku z Międzynarodowym Dniem Świadomości o Marnowaniu Żywności, miała na celu posprzątanie i odświeżenie tych miejsc, pokazując zaangażowanie społeczności lokalnych w dbanie o rozwój idei niemarnowania żywności.

Źródło: Urząd Miasta Warszawa


Oceń: Warszawskie Jadłodzielnie: Kampania „Nie marnuj jedzenia” trwa

Średnia ocena:4.83 Liczba ocen:25


Zobacz Także