PUCHOCZUB W WARSZAWSKIM ZOO

W stołecznym Zoo w Hali Wolnych Lotów, w rodzinie puchoczubów przyszedł na świat kolejny członek rodu. Malec świetnie się czuje i doskonale sobie radzi. Nie spuszcza rodziców z oczu. Podążając za nimi krok w krok, naśladuje ich we wszystkim. 

Puchoczuby (łac. Rollulus roulroul, nazwa polska to bezszpon) to niewielkie ptaki z rodziny kurowatych. Na wolności możemy spotkać je w bambusowych i palmowych lasach Sumatry, Borneo i półwyspu Malajskiego. Samiec wyróżnia się ciekawym metaliczno-zielonkawym upierzeniem, z charakterystycznym puchatym, czerwonym czubem na głowie. Samiczka jest zielona, ma kasztanowate skrzydła, brązową głowę bez czuba. Puchoczuby żywią się nasionami, owocami, zielonymi częściami roślin, owadami oraz larwami. Są ptakami monogamicznymi, partnerzy spędzają ze sobą całe życie. W okresie godowym przebywają w parach, po zakończeniu godów łączą się w stada. Gniazda puchoczuby budują na ziemi wśród gęstych traw i zarośli. Największą aktywność w tym zakresie wykazuje samiec. Budowa odbywa się w bardzo ciekawy sposób. Puchoczuby biorą do dziobów, np. liście i rzucają je za siebie, w miejsce, gdzie ma powstać gniazdo. Uwielbiają kryjówki, takie jak puste pnie. 

Samiczka składa od 4 do 8 jaj. Wysiaduje je sama, przez 19 – 20 dni, bez pomocy partnera, który w tym czasie skupia się na zabezpieczeniu terenu wokół gniazda. 

W 2000 roku Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) uznała Puchoczuby za gatunek zagrożony. 

Magdalena Kuc 

2 listopada 2020 roku
Copyright ©2020 Warszawa Express, All Rights Reserved.
Przygotowanie strony: Sławomir Chodorski
Liczba odwiedzin: 190599