Każdego roku na Wszystkich Świętych kupowało się warszawski przysmak – pańską skórkę. W tym roku, niestety, nie będziemy szli na zamknięte cmentarze. Spróbujmy sobie przygotować przysmak, którego receptura jest owiana tajemnicą.
Warszawska cukiernia wyprodukowała strajkowe napoleonki, z których cały dochód przeznaczony jest na Strajk Kobiet. Sprawdzamy, czy są one warte grzechu.
Bigos, to potrawa z kapusty gotowanej z mięsem lub z kiełbasą. Taka definicja, jako najprostsza, mogłaby zadowolić współczesnego smakosza, ale nie XVII-wiecznego Sarmatę. Czym więc jest prawdziwy bigos, czym jest bigos hultajski?
W czasie okupacji najważniejsze było przeżycie i nie chodziło tylko o to, aby nie zginąć od kuli, ale też by nie umrzeć z głodu. Spróbujmy odtworzyć w praktyce chleb czasów wojny.
[10.09.2020] W najbliższy weekend zapraszamy do Wilanowa na Wege Festiwal pod naszym patronatem. Na imprezie każdy powinien znaleźć swoje smaki. polecamy.
[10.07.2020] Nowa wystawa czasowa w Muzeum Historii Żydów Polskich Polin „Tu Muranów”, to spacer w czasie i przestrzeni, podczas którego nie brakuje zaskakujących wątków kulinarnych.
[5.07.2020] Jak smakowały sałatki z czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego? W dawnej kuchni nie wzbudzał specjalnego entuzjazmu wśród kuchmistrzów oraz biesiadników.
[29.05.2020] „Ze względu na sposób żywienia się nasze klasy wyższe są zupełnie wynarodowione. Potrawy, sposoby ich przyrządzania i nazwy są obce” - grzmiał Bolesław Prus
[27.05.2020] Jak jadały warszawskie elity sto lat temu? Trufle, madera, pasztet sztrasburski, raki... Próba odtworzenia takiego jadłospisu z początku XX wieku może uderzyć po kieszeni...