WARSZAWSKI FORSZMAK I NADOROWA KUCHNIA FILNALDII

Z punktu widzenia rozwoju polskiej kultury i warszawskiej urbanistyki okres rosyjskiego zaboru kojarzy się źle, a ślady materialne bytności Rosjan w większości przypadków szybko zniknęły z miejskiego krajobrazu po odzyskaniu przez Polskę niepodległości. Trochę więcej wpływów rosyjskich zostało w naszych nawykach żywieniowych – na przykład zamiłowanie do herbaty. Co ciekawe, rosyjska dominacja w Warszawie zostawiła ślad w tradycjach kulinarnych Finlandii. Jak do tego doszło? 

Gdyby nie rosyjska militaryzacja Mazowsza, warszawski forszmak serwowany w klubie oficerskim nie stałby się jednym z narodowych dań Finlandii serwowanym do dziś w restauracji Savoy, gastronomicznej legendzie Helsinek. A stało się tak dlatego, że twórca niepodległej Finlandii, marszałek Carl Gustaf Emil Mannerheim część swojej niemal 30-letniej służby w armii rosyjskiej spędził na terenie ziem polskich, m.in. w Warszawie, gdzie w latach 1911 – 1913 był dowódcą Lejb-Gwardyjskiego Pułku Ułanów Jego Wysokości, stacjonującego przy Łazienkach. I już w Finlandii tęsknił za smakiem forszmaku z kasyna wojskowego w Warszawie. 

Forszmak to, ogólnie rzecz ujmując, jednodaniowy ciepły posiłek lub przekąska mięsno-warzywna, pikantna i kwaśna, bo z dodatkiem kiszonych ogórków, śledzi i śmietany, czasem chleba. Historycy kulinariów wiążą jego powstanie z koloniami Niemców nadbałtyckich (forszmak to spolszczone vorschmack). Inni przypominają, że przez stulecia mięsa solono i podsuszano, by je móc przechowywać dłużej, stąd upodobanie do smaku słono-mięsnego. Forszmak, na przykład zapieczony z serem w małych kokilkach pojawia się wśród klasycznych rosyjskich zakąsek. Swoją wersję forszmaku – tym razem na zimno - stworzyli też Aszkenazyjscy Żydzi. Natomiast rozpowszechnienie tego dania w wielu krajach Europy Wschodniej i Środkowej to zasługa urzędników i wojsk, najpierw rosyjskich a potem radzieckich. 

Agnieszka Kuś 

3 lipca 2020 roku
fot. Agnieszka Kuś
Fot. sabi.sabinachyla
Copyright ©2020 Warszawa Express, All Rights Reserved.
Przygotowanie strony: Sławomir Chodorski
Liczba odwiedzin: 190650