PIZZA Z KURKAMI Z WIDOKIEM NA PALMĘ

Sezon na kurki trwa. Wystarczy wyjechać parę kilometrów poza Warszawę, by natknąć się na koszyczki i łubianki zachęcające grzybkami w smakowitych odcieniach żółci i pomarańczu. Nic więc dziwnego, że w warszawskich pizzeriach w ramach menu sezonowego królują różne warianty placków z kurkami. W zlokalizowanym w „Domu Partii” pubie „Cuda na kiju” kusi „La Kurka” (32 PLN). 

Pizza miesiąca z „Cudów na kiju” to wariant na biało, czyli bez sosu pomidorowego. Duszone na maśle kurki podawane są z serami: mozzarellą i kremową ricottą, oraz z pieczonym boczkiem. Całość jest posypana zielonym szczypiorkiem. Wesoła, letnia kompozycja smaków i kolorów idealna pod szklankę chłodnego piwa w upalne popołudnie. Pszeniczny weizen z „Innych Beczek” bardzo się zresztą przydał, bo moja pizza była dość słonawa, a na placku i w smaku zdecydowanie wybijał się boczek. 

Agnieszka Kuś 

 10 sierpnia 2020 roku
Fot. Agnieszka Kuś
Copyright ©2020 Warszawa Express, All Rights Reserved.
Przygotowanie strony: Sławomir Chodorski
Liczba odwiedzin: 117590