OSTATNI TYDZIEŃ KULINARNEGO FESTIWALU

W Warszawie trwa festiwal kulinarny „Fine Dining Week”. Wydarzenie rozpoczęło się 26 sierpnia i potrwa jeszcze przez tydzień, do 13 września. 

W festiwalu bierze udział dwadzieścia restauracji z Warszawy. Wśród nich znajdują się te najbardziej renomowane i cenione. 

Na czas festiwalu, szefowie kuchni biorący w nim udział przygotowali specjalne menu opierające się na polskiej kuchni. Pięciodaniowe menu degustacyjne kosztuje 129 zł od osoby i jak podkreślają organizatorzy jest to oferta pozwalająca skorzystać z niego w cenie o połowę niższej od regularnej. 

Przygotowane potrawy mają łączyć tradycję polskiej kuchni, wykorzystującej naturalne składniki, w tym polskie warzywa i owoce, świeże zioła czy grzyby z naszych lasów, z nowoczesnym podejściem do kulinariów. 

- Menu festiwalowe powstało z myślą o wakacyjnych podróżach po naszym kraju – mówi szef kuchni Arkadiusz Kozłowski. 

W warszawskiej edycji festiwalu biorą udział takie znane restauracje jak „U Fukiera”, „Belwedere”, „Zoni”, „Elixir by Dom Wódki”, „Marconi” w hotelu Bristol, „Restauracja Baczewskich” i inne. 

Jako specjalne wydarzenie organizatorzy przygotowali ofertę kolacji na dachu hotelu Westin. Serwowane jest tu sześciodaniowe menu na wysokości 95 metrów nad ziemią. Możemy wybrać sobie kolację mięsno-rybną lub wegańską. Wszystko podawane jest w romantycznej atmosferze o zachodzie słońca. Niestety, ta atrakcja jest znacznie droższa i kosztuje prawie 500 zł. Ale, jak twierdzą organizatorzy, będzie to niezapomniane przeżycie. 

Organizatorem wydarzenia jest inicjatywa „Restaurant Club”, wywodzący się z organizatorów „Restaurant Week”. Festiwal „Fine Dining Week” odbywa się nie tylko w stolicy, lecz także we Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu, Szczecinie oraz w aglomeracji śląskiej i w Trójmieście

Tomasz Chodorski 

7 września 2020 roku 
Fot. Fine Dining Week
Copyright ©2020 Warszawa Express, All Rights Reserved.
Przygotowanie strony: Sławomir Chodorski
Liczba odwiedzin: 298703